Kalender

Ladda ner som iCal-fil
Kurs: Manöverteknik, fortsättning
Måndag, 8. Juni 2020, 18:00 - 21:00
Träffar : 166
När du har paddlat havskajak ett tag och lärt dig de grundläggande manöverteknikerna vill du kanske ha fler valmöjligheter, manövrera snävare snabbare och elegantare. Du kanske också vill göra “flera manövrar i en”, så att du inte behöver korrigera följden av en manöver med en annan. Allt detta är saker som inte bara gör paddlingen roligare, du blir också säkrare.
 
Vi går igenom teorin bakom och övar på olika styrtag och tekniker så att du kan använda dem på ett effektivt sätt, och samtidigt minska risken för att kapsejsa eller skada dig under en manöver. 
 
Moment vi kommer att gå igenom är bland annat förliga styrtag, sidoförflyttning vid stillastående och kantning av kajaken. Du får prova hur kajaken mer i detalj reagerar på påverkan från saker som styrtag, kantning och tyngdpunktsförflyttningar.
 
För vem
Kursen passar såväl dig som paddlat åtminstone några gånger tidigare, som dig som är mera erfaren men inte lagt så stor vikt vid din manöverteknik tidigare.
 
Vidare är kursen främst för dig som kommit en bit med grunderna i manöverteknik och vill komma vidare. Det är bra om du hunnit öva lite på de moment som ingår i kursen Manöverteknik, grunder.
 
Paddel
Tekniken vi går igenom är främst avsedd för så kallad vanlig paddel, även kallad europapaddel, men med viss egen anpassning fungerar det mesta naturligtvis även för grönlandspaddel. Vingpaddel är däremot inte lämplig för denna kurs.
 
Kajak
Iden här kursen använder vi inte roder men den passar även dig som har en havskajak med roder, om du fäller upp det. Paddlar du i vanliga fall med roder bör du ju ändå kunna klara en situation där rodret inte fungerar.
Du bör kunna justera fotstöden i den kajak du använder på kursen.
 
Du kommer sannolikt att kunna göra mer och lära dig lättare om du genomför kursen i en havskajak som är konstruerad för att paddlas utan roder. Av våra lånekajaker är därför Saluti, Sunnan, Kuling och Il Tempo Gigante de som är lämpligast.
 
Speciell klädsel
Vid något tillfälle kan det hända att det droppar vatten från paddeln ner i nacken på dig. Det kan ju på sitt sätt vara väldigt uppfriskande, men om du inte gillar det kanske du vill ha det i åtanke när du väljer klädsel.
 
 
Obligatorisk föranmälan
Högst 8 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.
 
Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.
 
 
Instruktör: Peter Kane
 
PS Om du behöver förvara din kajak på Saltholmen någon eller några dagar i samband med kursen finns det vissa möjligheter. Hör av dig till kajakplatsansvarig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med uppgifter om vilken minsta bredd på plats du kan klara dig med och vilken period du är intresserad av.