Kalender

Ladda ner som iCal-fil
Kurs: Manöverteknik, fortsättning
Onsdag, 20. September 2017, 17:00 - 20:00
Träffar : 633

Manöverteknik, fortsättning, nivå 1

När du har paddlat havskajak ett tag och lärt dig de grundläggande manöverteknikerna vill du kanske ha fler valmöjligheter, och manövrera snävare, snabbare och elegantare. Du kanske också vill göra “flera manövrar i en”, så att du inte behöver korrigera följden av en manöver med en annan. Allt detta är saker som inte bara gör paddlingen roligare, du blir också säkrare.
 
Vi går igenom teorin bakom och övar på olika styrtag och tekniker så att du kan använda dem på ett effektivt sätt, och samtidigt minska risken för att kapsejsa eller skada dig under en manöver. 
 
Moment vi kommer att gå igenom är bland annat förliga styrtag, sidoförflyttning vid stillastående och i fart, kantning av kajaken, och metoder för att vända upp eller ner i vind. Du får prova hur kajaken mer i detalj reagerar på påverkan från saker som styrtag, kantning, tyngdpunktsförflyttningar och sidvind.
 
För vem
Kursen är främst för dig som kommit en bit med din manövrering och vill komma vidare. För att du skall få ett bra utbyte av kursen bör du har erfarenhet av följande moment (som vi till exempel går igenom i kursen Manöverteknik, grunder): akterligt styrtag, sveptag bakåt och framåt, broms och glidande låga stöd. 
 
Paddel
Tekniken vi går igenom är främst avsedd för så kallad vanlig paddel, även kallad europapaddel, men med viss egen anpassning fungerar det mesta naturligtvis även för grönlandspaddel. Vingpaddel är däremot inte lämplig för denna kurs.
 
Kajak

I den här kursen använder vi inte roder. Har du en havskajak med roder kommer du att kunna göra mer och lära dig lättare om du istället genomför kursen i en havskajak som är konstruerad för att paddlas utan roder. Saluti, Mystic och Il Tempo Gigante är de av våra lånekajaker som är lämpligast. Du bör kunna justera fotstöden i den kajak du använder på kursen.
 

 

Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid, med utrustning och klädsel för en tur på några timmar i rådande förhållanden, med ett eller några strandhugg. Vi kommer att göra ett kort uppehåll för fika, som du själv tar med.
 
Obligatorisk föranmälan
Högst 8 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och vänta på bekräftelse, eller i andra hand på telefon 0703-711 330. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.
 
Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats över när nya deltagare har anmält sig. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.
 
 
Instruktör: Peter Kane
 
PS Om du behöver förvara din kajak på Saltholmen någon eller några dagar i samband med kursen finns det vissa möjligheter. Hör av dig till kajakplatsansvarig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med uppgifter om vilken minsta bredd på plats du kan klara dig med och vilken period du är intresserad av.