Kalender

Ladda ner som iCal-fil
Kurs: Grönlandsteknik, grunder
Måndag, 4. September 2017, 18:00 - 21:00
Träffar : 523

 

Grönlandsteknik, grunder

Grönlandspaddeln är förmodligen värdens mest mångsidiga paddel. Många tror att den mest är till för de som vill roa sig med olika eskimåsvängar, men faktum är att det är en fantastisk paddel att ha på såväl korta som långa turer, även i en modern havskajak. 
 
Den ser kanske inte så avancerad ut, men den är både lättanvänd och skonsam för kropp och natur – och i en havskajak kan du paddla lika fort med en grönlandspaddel som med en vanlig paddel. Har du fått en skada av att paddla med en vanlig paddel kan paddling med grönlandspaddel en tid vara ett steg på vägen för att bli frisk.
 
Skillnader och myter
Grunderna i en effektiv paddelteknik med grönlandspaddel är samma som för en vanlig paddel, de är faktiskt mer lika än du antagligen tror. Sedan finns några viktiga skillnader som du behöver känna till för att fullt kunna utnyttja alla fördelar med en grönlandspaddel, och några kända missuppfattningar att undvika. I den här kursen tittar vi på såväl grunderna och skillnaderna vid framåtpaddling, som  de speciella fördelar du kan få vid enklare manövrering. Vi tittar också på några olika grönlandspaddlar och vilka olika egenskaper man kan förvänta sig av dem.
 
För vem
Kursen vänder sig främst till dig som paddlat havskajak åtminstone några gånger tidigare. Du behöver däremot aldrig ha paddlat med grönlandspaddel. Kursen passar även dig som paddlat med grönlandspaddel, mycket eller lite, men anar att du inte använder hela dess potential än.
 
Paddel
Du behöver ha med en grönlandspaddel på kursen. Om du inte har någon kanske du kan låna av en kamrat, det brukar fungera på kursen även om den inte är anpassad för dig. (Med lite förarbete, normal händighet och lite verktyg kan du bygga din egen helt anpassade paddel för några tior på några timmar. Du kan förstås köpa en färdig paddel istället. I båda fallen kan det vara en bra idé att vänta tills du har gått kursen.)
 
Om du har en grönlandspaddel att låna ut, eller behöver låna en; nämn det när du anmäler dig så kanske vi tillsammans kan få ihop det.
 
 
Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid, med utrustning och klädsel för en tur på några timmar i rådande förhållanden, med ett eller några strandhugg. Vi kommer att göra ett kort uppehåll för fika, som du själv tar med.
 
Obligatorisk föranmälan
Högst 8 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och vänta på bekräftelse, eller i andra hand på telefon 0703-711 330. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.
 
Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats över när nya deltagare har anmält sig. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.
 
 
 
Instruktör: Peter Kane
 
PS Om du behöver förvara din kajak på Saltholmen någon eller några dagar i samband med kursen finns det vissa möjligheter. Hör av dig till kajakplatsansvarig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med uppgifter om vilken minsta bredd på plats du kan klara dig med och vilken period du är intresserad av.