Kalender

Ladda ner som iCal-fil
Kurs: Kamraträddning, grunder
Söndag, 30. Augusti 2020, 17:00 - 20:00
Träffar : 151
Att kapsejsa och gå ur kajaken på havet kan beroende på situation vara allt från helt oförargligt via besvärligt till farligt. Med en kamraträddning kan en paddlare som sitter i sin kajak snabbt hjälpa en i alla fall någotsånär pigg paddlare som ligger i vattnet tillbaka upp i dennes kajak, med sittbrunnen tömd på vatten. Efter räddningen kan man antingen fortsätta paddla som innan, bara lite blötare, eller i alla fall ha skaffat sig bättre förutsättningar för att fortsätta att lösa situationen.
 
Vi går grundligt igenom en tillförlitlig metod för kamraträddning som kan fungera i praktiskt taget alla förhållanden och situationer, samtidigt som den minimerar riskerna för såväl den nödställde som för räddaren.
 
Innan vi går igenom och övar på att rädda, och att bli räddad, övar vi på grundläggande delar av den manöverteknik som behövs för att i måttliga förhållanden nå den som skall räddas.
 
För vem
Kursen passar alla som har paddlat åtminstone några gånger tidigare.
 
Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid, med utrustning och klädsel för en tur på några timmar i rådande förhållanden, med ett eller några strandhugg.
 
Under räddningsövningarna blir du förstås genomblöt. Även om vattnet är någorlunda varmt så här års är det bra om du har torrdräkt eller våtdräkt och ombyte, eller i alla fall badvänlig klädsel och ombyte. Själv räddningsövningarna är inte förrän i slutet av kursen och innan vi börjar med de övningar där du blir blöt kommer vi att göra ett kort uppehåll för fika, som du själv tar med. Då kan du passa på att byta om från vanliga paddelkläder. Vi är då förmodligen en bit bort från GKF, så att du behöver byta om på en strand. Efter fika och ev. ombyte, innan själva räddningsövningarna, har vi en stunds genomgång på land då lite förstärkningskläder kan vara bra.
 
 
Obligatorisk föranmälan
Högst 8 deltagare, och minst 2. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.
 
 
Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.
 
 
Instruktör: Vanilla Aminoff
 
PS Om du behöver förvara din kajak på Saltholmen någon eller några dagar i samband med kursen finns det vissa möjligheter. Hör av dig till kajakplatsansvarig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med uppgifter om vilken minsta bredd på plats du kan klara dig med och vilken period du är intresserad av.