Kalender

Ladda ner som iCal-fil
Kallvattenövning
Lördag, 4. April 2020, 12:00
Träffar : 716

Kallvattenövning – vi tar erfarenheterna från bassängen till havet och verkligheten

Värd: Peter Kane

 

Fler och fler upptäcker möjligheten och skönheten med att paddla även när  vattnet är riktigt kallt. Även om det inte alltid är regelrätt vinterpaddling det handlar om är ju vattnet hos oss fortfarande i maj, till och med en bit in i juni, mycket kallare än lufttemperaturen antyder. Att öva i kallt vatten ger ett bra underlag för att komma på hur du behöver förbereda dig för en situation där du själv eller någon annan hamnat i vattnet.

 

Kallvattenövningen har inget spikat program utan det brukar bli vad de som kommer vill göra eller prova. Vi brukar i alla fall börja med att paddla en kort tur i närheten av Saltholmen. 
 
När vi kommit tillbaka blir det tillfälle att, i tryggt sällskap och alldeles intill bryggan, göra ditt eget urval av bland annat:
 
 • prova hur din klädsel fungerar i kallt vatten.
 • uppleva hur du själv reagerar i kallt vatten.
   
 • öva på räddningstekniker du redan kan.
 • prova räddningstekniker du håller på att lära dig.
   
 • prova hur din klädsel fungerar när du kommit upp ur kallt vatten.
 • uppleva hur du reagerar när du kommit upp ur kallt vatten.
   
 • titta på hur andra gör och reagerar, och vilken utrustning de har.
   
Vi håller nog inte på så värst länge i vattnet, men det är värdefullt ändå. Du behöver för övrigt inte välta med kajaken för att komma i vattnet, det går bra att gå i från brygga eller ramp också.
 
Vi brukar inte ha någon direkt utbildning, i alla fall ingen planerad eller av någon nämnvärd omfattning, men tips om vad man som paddlare kan vänta sig av kallt vatten och hur man kan förbereda sig kan det säkert bli.
 
Vilken klädsel du än väljer är det bra om du också har med dig ett fullständigt ombyte, vattentätt förpackat, gärna tillsammans med en handduk.
 
När vi kommit iland blir det bastu och egen medhavd fika för de som vill.
 
Alla medlemmar är välkomna, du behöver inte ha varit med på bassängträningen. Ingen föranmälan, bara att dyka upp.
 
 
Klädsel vid paddling i kallt vatten är ett stort ämne. Väldigt kort kan man säga så här: En välsittande torrdräkt (för paddling) med ett eller flera lager kompakt ull- eller konstfiberunderställ efter behov är så gott som undantagslöst bästa klädsel, och de handskar eller vantar du trivs med, gärna kombinerat med en neoprenhuva eller liknande i beredskap. Alla bomullsplagg är direkt olämpliga. Våtdräkt under vindtätt skal kan fungera i vissa fall men har flera nackdelar, till att börja med överhettning och skav under paddling och sedan nerkylning i luften efter nerblötning. Mycket erfarna paddlare kan ibland använda tuiliq (googla) eller liknande.
 
Det finns de som vid väl valda tillfällen paddlar i vanliga men väl valda kläder. Ibland behöver det ske också i nödfall. Just kallvattenövningen kan ju vara ett lämpligt tillfälle att prova hur/om sådan klädsel fungerar i kallt vatten (jättedåligt), och när du kommit upp (jättedåligt) …
 
Välkommen!
Peter Kane