Kalender

Ladda ner som iCal-fil
Kallvattenövning ***NYINSATT***
Lördag, 7. December 2019, 11:00
Träffar : 352

Kallvattenövning

Värd: Peter Kane

 

Fler och fler upptäcker möjligheten att paddla även när vattnet är riktigt kallt. Redan nu är det vinterlika temperaturer i vattnet och kallare blir det, kanske till och med snö på land och is på delar av eller hela våra paddelvatten. Att öva i kallt vatten ger ett bra underlag för att komma på hur du behöver förbereda dig för en situation där någon hamnat i vattnet.

(Och även om det inte alltid är regelrätt vinterpaddling det handlar om på vår och försommar är ju vattnet hos oss fortfarande i maj, kanske till och med en bit in i juni, mycket kallare än lufttemperaturen antyder.)

 

Kallvattenövningen har inget spikat program utan det brukar bli vad de som kommer vill göra eller prova. Vi brukar i alla fall börja med att paddla en kort tur i närheten av Saltholmen. 
 
När vi kommit tillbaka blir det tillfälle att, i tryggt sällskap och alldeles intill bryggan, göra ditt eget urval av bland annat:
 
  • prova hur din klädsel fungerar i kallt vatten.
  • uppleva hur du själv reagerar i kallt vatten.
  • öva på räddningstekniker du redan kan.
  • prova räddningstekniker du håller på att lära dig.
  • prova hur din klädsel fungerar när du kommit upp ur kallt vatten.
  • uppleva hur du reagerar när du kommit upp ur kallt vatten.
  • titta på hur andra gör och reagerar.
Vi håller nog inte på så värst länge i vattnet, men det är värdefullt ändå. Du behöver för övrigt inte välta med kajaken för att komma i vattnet, det går bra att gå i från brygga eller ramp också.
 
Vi brukar inte ha någon direkt utbildning, i alla fall ingen planerad eller av någon nämnvärd omfattning, men tips om vad man som paddlare kan vänta sig av kallt vatten och hur man kan förbereda sig blir det iallafall.
 
Vilken klädsel du än väljer är det bra om du också har med dig ett fullständigt ombyte, vattentätt förpackat, gärna tillsammans med en handduk.
 
När vi är klara blir det bastu och egen medhavd fika/lunch för de som vill.
 
Ingen föranmälan, det är bara att dyka upp.
 
 
Klädsel vid paddling i kallt vatten är ett stort ämne. En välsittande torrdräkt (för paddling) med ett eller flera lager kompakt ull- eller konstfiberunderställ efter behov är så gott som undantagslöst bästa klädsel, och de handskar eller vantar du trivs med, gärna kombinerat med en neoprenhuva eller liknande i beredskap. Alla bomullsplagg är olämpliga. Våtdräkt under vindtätt skal kan fungera i vissa fall men har flera nackdelar, framför allt överhettning och skav under paddling men också nerkylning i luften efter nerblötning. Mycket erfarna paddlare kan ibland använda tuiliq eller liknande. Vi pratar om klädsel på föredraget torsdagen innan.
 
Det finns de som vid väl valda tillfällen paddlar i vanliga men väl valda kläder. Ibland behöver det ske också i nödfall. Just kallvattenövningen kan ju vara ett lämpligt tillfälle att prova hur/om sådan klädsel fungerar i kallt vatten …
 
 
Peter Kane