Kalender

Kallvattenövning på GKF
Lördag, 7. April 2018, 12:00
Träffar : 605
av Paddelkommittén

Kallvattenövning på GKF

Värd: Peter Kane

Fler och fler upptäcker möjligheten att paddla även när  vattnet är riktigt kallt. Även om det inte alltid är regelrätt vinterpaddling det handlar om är ju vattnet hos oss fortfarande i maj, kanske till och med en bit in i juni, mycket kallare än lufttemperaturen antyder. Att öva i kallt vatten ger ett bra underlag för att komma på hur du behöver förbereda dig för en situation där någon hamnat i vattnet.

 

Kallvattenövningen har inget spikat program utan det brukar bli vad de som kommer vill göra eller prova. Vi brukar i alla fall börja med att paddla en kort tur. 
 
När vi kommit tillbaka blir det tillfälle att, i tryggt sällskap och alldeles intill bryggan, bland annat:
 
  • öva på räddningstekniker du redan kan
  • prova räddningstekniker du nyss lärt dig
  • prova hur din klädsel fungerar i kallt vatten
  • uppleva hur du själv reagerar i kallt vatten
  • prova hur din klädsel fungerar och hur du reagerar när du kommit upp ur kallt vatten
  • titta på hur andra gör och reagerar
Vi håller nog inte på så värst länge i vattnet, men det är värdefullt ändå.
 
Vi brukar inte ha någon direkt utbildning, i alla fall ingen planerad eller av någon nämnvärd omfattning, men en del tips om vad man som paddlare kan vänta sig av kallt vatten och hur man kan förbereda sig kan det säkert bli.
 
Vilken klädsel du än väljer är det bra om du också har med dig ett fullständigt ombyte, vattentätt förpackat, gärna tillsammans med en handduk.
 
När vi kommit iland blir det bastu och egen medhavd fika för de som vill.
 
 
Klädsel vid paddling i kallt vatten är ett stort ämne. En välsittande torrdräkt med ett eller flera lager kompakt ull- eller konstfiberunderställ efter behov är så gott som undantagslöst bästa klädsel, och de handskar eller vantar du trivs med, gärna kombinerat med en neoprenhuva eller liknande i beredskap. Alla bomullsplagg är olämpliga. Våtdräkt under vindtätt skal kan fungera i vissa fall men har flera nackdelar, framför allt överhettning och skav under paddling men också nerkylning i luften efter nerblötning. Mycket erfarna paddlare kan ibland använda tuiliq eller liknande.
 
Det finns de som vid väl valda tillfällen paddlar i vanliga men väl valda kläder. Ibland behöver det ske också i nödfall. Just kallvattenövningen kan ju vara ett lämpligt tillfälle att prova hur sådan klädsel fungerar i kallt vatten …